לאחר סיום הטיפול האורתודונטי, קרוב לוודאי שהאורתודונט יציע לכם להשתמש בקיבועים לשיניים. אתם בוודאי תוהים מדוע יש צורך בקיבועים, אם השיניים כבר מיושרות והתוצאה שהתקבלה היא לגמרי לשביעות רצונכם.
והתשובה היא – כדי לשמור על התוצאה לאורך זמן.
שיניים מטבען זזות במהלך כל חיינו. יתרה מכך, שיניים שהוזזו בטיפול אורתודונטי למקום חדש נוטות לזוז יותר משיניים שלא עברו טיפול. ולכן, בסיום כל טיפול, ולא משנה באיזה מכשור השתמשנו, השיניים תמיד נוטות לחזור למקומן המקורי. מסיבה זו, על מנת לשמר את תוצאות הטיפול, נדרש להשתמש קיבועים קבועים ו/או נשלפים.
הקיבועים שומרים על השיניים במיקומן החדש ומונעים מהן לחזור למיקומן המקורי. במיוחד בחודשים הראשונים שלאחר תום הטיפול ליישור שיניים כאמור, חשוב להקפיד להשתמש בקיבועים, אחרת עבודה של חודשים ארוכים ואף שנים עלולה לרדת לטמיון.
קיבוע בשיניים ע"י קיבועים קבועים: אלו הם למעשה חוטים או שרשראות מתכתיים אשר מודבקים מהצד הפנימי של השיניים (מהצד של הלשון) על השיניים הקדמיות (חותכות ולעיתים גם על הניבים) ובכך שומרים על עמדתן אחת ביחס לשניה לאורך שנים רבות.
קיבועים נשלפים: אלו הם למעשה פלטות/קשתיות נשלפות וקיימים סוגים שונים. את הפלטות הללו מרכיבים בלילה בזמן השינה ובכך תוצאות הטיפול נשמרות לאורך שנים.
שאלה נפוצה ששואלים אותי כל הזמן: "עד מתי אנחנו צריכים להיות עם הקיבוע בשיניים/פלטה שנתת לנו?!"
והתשובה שלי – כל זמן שאתם רוצים שתוצאות הטיפול תישמרנה, תצטרכו שעמדת השיניים תקובע בצורה כלשהי (קיבוע קבוע או נשלף). ואם תחשבו על זה, זה כמו צבע לשיער או הרכבת משקפיים:
כל עוד רוצים שהשיער יהיה צבוע – צריך לתחזק אותו ולהמשיך לצבוע… כל עוד רוצים לראות בבירור – יש להרכיב את המשקפיים….
אורתודונט מומחה | ד"ר עומר פלייסיג
עומר היקר, השבוע סיימנו את התהליך ליישור שיניים שהחל לפני קצת יותר משנה. רצינו להודות (לינוי ואני) על המקצועיות, הזמינות, על כך שבכל מיפגש היית נעים וסבלני. ועכשיו לינוי מחייכת בחיוך מושלם. אז.... תודה רבה על הכל. שנה מחייכת 😃
נטע תמם לוי
דר פלייסיג הוא מקצוען אמיתי. החל משלב ההתלבטות, דרך בחירת אופן הטיפול ועד השאלות המטופשות ביותר בכל שלב - תמיד קשוב, תמיד נכון לסייע ובשום אופן לא מתפשר על תוצאות.
רועי זאבי
תודה רבה על טיפול מסור, אדיב ומקצועי. התוצאות מצוינות והילדים שטופלו מרוצים מאוד. מומחים בחיוכים !!!
יריב פנחס
הכי אלוף שיש!! נהנתי בכל טיפול ותמיד נחמד!! אין עלייך
הדר קראוס
תאמינו או לא – מיקום השיניים בפה משתנה כל החיים, כי השיניים כל הזמן זזות!
ממש כמו שהראייה והשמיעה נחלשות עם הזמן….
ממש כמו שצבע השיער מלבין עם השנים….
ממש כמו שהעור הולך ומתקמט….
אז מה עושים כדי למנוע את תזוזת השיניים לאחר שהגענו לתוצאה מושלמת בטיפול?
קיבוע בשיניים זה נכון אבל לא רק. פשוט מאד – קיבועים קבועים ונשלפים בשיטת אינויזליין!
קיבוע שקוף נשלף של אינויזליין – הפלסטיק הייחודי ממנו עשוי הקיבוע חזק ועמיד, באופן שהקיבועים יכולים להחזיק מעמד אפילו עד 10 שנים.
ההמלצה היא להרכיב את הקיבועים הנשלפים של אינויזליין מייד לאחר הטיפול למשך שלושה חודשים, גם ביום וגם בלילה. לאחר מכן, ייתן האורתודונט הנחיות לשימוש בקיבועים, בהתאם למקרה הספציפי .
הקיבועים הנשלפים של אינויזליין מכסים את כל השיניים, ובכך שומרים גם על השיניים האחוריות.
יחד עם זאת – חשוב להקפיד להרכיב את הקיבועים השקופים מדי לילה; להקפיד ולנקות אותם בכל יום, פעמיים ביום, בבוקר ולפני השינה. צחצוח עם מברשת שיניים עם סיבים רכים הוא בדרך כלל מספיק. המטרה היא להסיר מהקיבועים פלאק וחיידקים. אין להשתמש במים חמים לניקוי, מכיוון שהחום עלול להשפיע על צורת הקיבועים השקופים.
קיבוע קבוע– כפי שנכתב לעיל, הוא חוט דק המחובר לחלק הפנימי של השיניים. החוט אינו נראה לעין ובקושי מורגש . היתרונות של קיבוע קבוע: הוא נמצא כל הזמן בפה ולכן אין צורך לזכור להרכיב אותו, כך שתוכלו לנהל את חיי היומיום שלכם בידיעה שהשיניים מקובעות טוב למקומן החדש, והן לא יזוזו.
יחד עם זאת, קיבועים קבועים דורשים יתר תשומת לב בשמירה על היגיינת הפה, ולכן יש להקפיד על צחצוח שיניים יסודי, ולקבוע פגישות קבועות אצל שיננית כדי להסיר פלאק ואבנית שהצטברו.
כאשר מדובר בקיבוע נשלף, אורך החיים של קיבוע נשלף תלוי בסוג הקיבוע, אופי השמירה על היגיינת הפה וניקוי הקיבוע.
עם זאת, במשך השנים ייתכן שיהיה צורך להחליף את הקיבוע בשלב מסוים. קיבועים קבועים יכולים להחזיק מעמד עד כעשר שנים, אך ייתכן שיהיה צורך בהתאמה או תיקון במהלך השנים. גם קיבועים נשלפים יישחקו עם הזמן ויהיה צורך להחליפם בחדשים.
כמו כל מכשיר מלאכותי, גם קיבועים מחזיקים מעמד לנצח. אם המטופל עובר סוג של טיפול שיניים , כמו כתר, או השתלת שיניים, יהיה צורך בהחלפה של הקיבועים והתאמתם לשיניים בצורתן שלאחר הטיפול. מטופלים הסובלים מחריקת שיניים, יזדקקו להחליף קיבועים על בסיס תכוף יותר מכיוון שהפלסטיק ישחק עם הזמן.
אם מאבדים קיבוע נשלף או במקרה שקיבוע קבוע נשבר, יש ליצור קשר מידי עם האורתודונט כדי להתאים קיבוע חדש. השיניים מתחילות לזוז מיד עם האובדן או השבר ולכן מומלץ שלא לדחות את ההגעה לאורתודונט. ככל שתדחו את ההגעה לאורתודונט, לצורך קבלת קיבוע חדש, כך השיניים עשויות לזוז ממקומן, ותוצאות הטיפול ייפגעו.
ככל שתיקחו פסק זמן מהרכבת הקיבועים, כך גדל הסיכוי שהשיניים יזוזו. מטופל חייב תמיד להרכיב את הקיבועים. כדאי להתייעץ עם האורתודונט המטפל בכם, על מנת שיתאים לכם את פרקי הזמן להרכבת הקיבועים. יש לזכור שהקיבועים ממשיכים להיות חלק מרכזי בשגרת השמירה על שיניים ישרות.
ברגע שאתם מסירים את הקיבועים הנשלפים, אחסנו אותם בתוך הקופסא שלהם, ושימו אותם במקום קריר ויבש (בדיוק כפי שאתם עושים עם משקפי השמש שלכם).
איבוד פלטות הוא שכיח ביותר במקרים שהונחו מחוץ לקופסא שלהן כמו למשל על שולחנות ומגשי קפיטריה. בנוסף, אל תעטפו את הקיבועים הנשלפים במפיות ואל תשמרו אותם בכיסים. מפיות נזרקות לפח, וקיבועים בכיסים נשכחים ומוצאים דרכם למכונת הכביסה, וניזוקים. שמרו על הקיבועים הנשלפים שלכם במקום קבוע וסגור.
בנוסף, הרחיקו את הקיבועים הנשלפים שלכם מכלבים שאוהבים מאד את הריח של הקיבועים וישמחו ללעוס אותם!
במצב כזה כדאי ליצור קשר עם האורתודונט. הוא יעריך את המצב ויקבע אילו פעולות, אם בכלל, נדרשות. ייתכן שיהיה צורך בקיבועים חדשים או, במידת הצורך, ייתכן שיהיה צורך להחזיר כמה שיניים למקומן, באמצעות מכשור אורתודונטי.
ייתכן שבימים הראשונים תרגישו שהקיבועים מקשים עליכם את הדיבור, אבל הרגשה זו חולפת בתוך זמן קצר בלבד, והרגשת הקושי תיעלם כלא הייתה.
קיבועים קבועים, אינם נראים כלל לעין, מכיוון שהם מורכבים בתוך הפה, בחלק הפנימי של השיניים. קיימים קיבועים נשלפים העשויים מחומר שקוף, והם בדרך כלל כמעט ואינם נראים.
ד"ר עומר פלייסיג | אורתודונט מומחה ליישור שיניים
ד"ר עומר פלייסיג – אורתודונט מומחה ליישור שיניים.
הטיפולים במרפאת השיניים במודיעין נעשים תוך כדי שימוש בטכנולוגיות המתקדמות ביותר ומלווים על ידי צוות מרפאה מקצועי ומיומן לאורך כל הטיפול ולאחריו.
מבין טיפולי המרפאה, יישור שיניים לילדים, יישור שיניים למבוגרים, הלבנת שיניים, קיבועים קבועים ונשלפים כאשר שיטת הדגל היא יישור שיניים באמצעות הקשתיות השקופות של אינויזליין (Invisalign)
ד"ר עומר פלייסיג, חבר מן המניין באגודה האורתודונטית בישראל (IOS), חבר האיגוד האמריקאי לאורתודונטיה (AAO), חבר האיגוד האירופאי לאורתודנטיה (EOS) וחבר בפדרציה העולמית
© כל הזכויות שמורות לדר' עומר פלייסיג