איך כדאי וחשוב לשמור על השיניים לאחר יישור?
ברכותיי על סיום הטיפול!! העבודה הקשה מאחוריך, אבל… עכשיו צריך לשמור על התוצאה…!
כעת משהסתיים הטיפול, אתם נכנסים לשלב "התחזוקה" במסגרתו נדאג ביחד לשמור על התוצאה לאורך זמן.
איך עושים את זה? בעזרת קיבועים!
חשוב לדעת שהשיניים, כמו שאר איברי הגוף, אינן סטטיות ומשתנות כל הזמן. ממש כפי שהראייה משתבשת עם השנים, ממש כפי שהשמיעה יורדת עם השנים, ממש כפי שהשיער מאפיר עם השנים… – כך גם השיניים נוטות לזוז ממקומן עם השנים (זאת כתוצאה מכוחות הפועלים עליהן יום-יום – עקב לעיסה, דיבור וכדו' וגם עקב החלשות המערכת התומכת את השיניים בעצם).
לכל מטופל אני מתאים את הקיבוע המתאים לו ואת התקופה בה הוא אמור להשתמש בו. יש להקפיד על הוראות השימוש שהתוותי וכמובן להגיע לביקורות בקבועי הזמן שקבעתי.
אי הקפדה על הוראותיי עלולה לגרום לתזוזה של השיניים ולאיבוד התוצאה אליה הגענו בתום הטיפול.
קיבוע מודבק –
עשוי מתכת ומותאם לצורת השיניים שלך! החוט מודבק מצידן הפנימי של השיניים (הצד שפונה ללשון) ומונע את תזוזתן. ייקח לך יומיים-שלושה להתרגל לתחושת הקיבוע ע"י הלשון.
היתרון של קיבוע מודבק הוא בכך שאינו דורש כל שיתוף פעולה. הוא שם, הוא מודבק והוא עושה עבודתו כל הזמן.
החסרון של הקיבוע המודבק הוא בכך שהוא עלול להתנתק מאחת השיניים (או יותר), להשבר, לצבור שאריות מזון, להביא להצטברות אבנית וכו').
דברים שחשוב לדעת על קיבוע מודבק:
- יש להקפיד היטב על ניקוי השיניים באיזור הקיבוע המודבק! הקיבוע מגביר מעט את הצטברות הרובד והאבנית ובכך עלול להגביר דלקות חניכיים. צחצוח יומיומי ימנע זאת ביעילות.
- בנוסף לצחצוח, מומלץ להשתמש בעזרים נוספים לניקוי יעיל של השיניים והחניכיים, כגון חוט דנטלי ייעודי לקיבועים (זה לא חוט דנטלי סטנדרטי אלא חוט מיוחד ואראה לך אותו במרפאה), קיסמים או מברשות בין-שיניות ייעודיות.
- יש להקפיד לבקר אצל רופא השיניים שלך ואצל השיננית אחת לחצי שנה.
- יש להימנע מאכילת מזון קשה העלול לנתק את הקיבוע מהשיניים.
- במידה והרגשת שהקיבוע התנתק מאחת השיניים (או יותר), יש להגיע בהקדם האפשרי למרפאה לתיקון. האחריות על הקיבוע היא לשנה.
- שמירה נאותה על הגיינה ותזונה נכונים יביאו לקיבוע שיישאר בפה תקופה ארוכה מאד.
קיבוע נשלף(ריטיינר) –
עשוי פלסטיק או שילוב של פלסטיק וזרועות מתכתיות ומותאם לצורך השיניים שלך! ייקח לך יומיים-שלושה להתרגל לתחושבת הקיבוע ע"י לשון.
היתרון של קיבוע נשלף הוא בכך שניתן להסירו לצורך ניקוי יסודי של השיניים, הוא לא מודבק ולכן גם לא יכול להתנתק, הוא עמיד מאד ובדרך כלל לא נשבר.
החסרון של קיבוע נשלף הוא בכך שנדרש שיתוף פעולה מצויין לצורך שמירה טובה על תוצאות הטיפול. אי שימוש בקיבוע הנשלף יביא קרוב לוודאי לאובדן תוצאות הטיפול עליהן עמלנו זמן רב.
דברים שחשוב לדעת על קיבוע נשלף:
- כאמור, אי-שימוש בקיבוע עלול להוביל לאובדן של התוצאה אליה הגענו בסוף הטיפול. תיקון של מצב זה יהיה כרוך בעלויות נוספות וכדאי להמנע מכך.
- בנוסף חשוב לדעת שאי הרכבה של הקיבוע הנשלף עלול להביא לתזוזות קטנות של השיניים שיביאו לכך שהמכשיר כבר לא יתאים לשיניים ולא תוכל להרכיבו. מצב זה יצריך בניית קיבוע נשלף חדש ויהיה כרוך בעלויות נוספות.
- יש להרכיב את הקיבוע הנשלף כפי שתוותי במרפאה.
- הקיבוע הנשלף עלול להפריע מעט לדיבור/בליעת הרוק. בתוך מספר ימים תהיה הסתגלות וניתן להאיץ אותה ככל שתדברו יותר ותתפקדו יותר עם הפלטה בפה.
- משחק עם הקיבוע הנשלף בפה ע"י הלשון עלול לגרום לעיוות/שבירת הפלטה ותיקונה כרוך בעלויות נוספות.
- יש לנקות את הריטיינר היטב. חשוב!!!! אין לנקות את את הרטיינר במים חמים שכן חלקי הפלסטיק שלו עלולים להתעוות ולא ניתן יהיה להרכיבו עוד. ניתן להשתמש בתמיסות/טבליות לניקוי פלטות/תותבות.
- כמובן שיש להקפיד על צחצוח השיניים והחניכיים, ובמיוחד את איזור החך העלול לעבור גירוי ע"י הריטיינר.
- כאשר הקיבוע הנשלף מחוץ לפה יש לאחסנו בקופסא הייעודית שסיפקתי לך. הפלטות האלה קטנות ושקופות וניתן בקלות "לפספס" אותן כאשר מנקים את הבית מרקחת.
להורדת דף הוראות לאחר סיום טיפול