מי מאיתנו לא חולם על חיוך מושלם? בעידן הטיק-טוק והאינסטגרם, שבו למראה החיצוני יש תפקיד משמעותי, יישור שיניים הפך למבוקש יותר מתמיד.
בשנים האחרונות, הטכנולוגיה בתחום יישור השיניים התקדמה לאין שיעור, ומגוון רחב של אפשרויות עומד כיום לרשות המטופלים, החל מגשרים מסורתיים, וכלה בגשרים חדשניים ושקופים. לכל סוג של גשר יתרונות וחסרונות. האורתודונט הוא זה שיידע להציע לכם את סוג הגשר המתאים ביותר לצורכיכם.
סוגי גשרים לשיניים – העיקרון על פיו פועלים הגשרים ליישור שיניים
גשרים ליישור שיניים פועלים על עיקרון של הפעלת לחץ מתמשך, עדין ומבוקר על השיניים. כתוצאה מכך, השיניים זזות בהדרגה למיקומן הרצוי. במהלך כל תקופת היישור, שאורכת בדר"כ עד כשנתיים, האורתודונט מתאים את הגשר אחת לחודש או יותר, כדי להמשיך את תהליך היישור שיניים. התהליך דורש סבלנות, שכן תנועת השיניים היא תהליך איטי ומבוקר.
סוגי גשרים ליישור שיניים
גשר מתכת מסורתי /סמכים ממתכת – גשרים אלה, הם הגשרים המסורתיים, שהוכיחו את עצמם כיעילים מאוד. הם מורכבים מסמכי מתכת, חוטים וגומיות. אלא שהיום חוטי המתכת הנמצאים בשימוש הם כבר לא רק חוטים מפלדת אל-חלד.
הם עשויים מסגסוגות של ניקל, טיטניום, נחושת וקובלט. סוגים חדשים אלה של חוטים גורמים לתהליך הזזת השיניים להיות מהיר ונוח יותר מאשר בעבר.
כל סמך מודבק על הצד החיצוני של השן, וחוט המתכת מחבר בין כל הסמכים. הגומיות משמשות כחיבור בין החוט האורתודונטי לסמכים שהודבקו על השיניים, כך שהחוט והגומיות יוצרים את הלחץ הדרוש כדי להזיז את השיניים למיקומן הרצוי. ילדים המטופלים בסמכים מסורתיים יוכלו ליהנות מגומיות צבעוניות, לבחור בצבע האהוב עליהם בכל ביקור אצל האורתודונט, וכך הטיפול הופך לחוויה ייחודית ומותאמת אישית.
האפשרות לבחור את צבע הגומיות מעודדת את הילדים לשתף פעולה בטיפול ומעלה את המוטיבציה שלהם לשמור על היגיינת הפה.
הסמכים המתכתיים יעילים גם למקרים מורכבים. הם עשויים מחומרים חזקים ועמידים, ומאפשרים לאורתודונט להתאים את הלחץ המופעל על השיניים בהתאם לצרכים הספציפיים של המטופל. יחד עם זאת, הסמכים מקובעים לשיניים, וחשוב לתחזק אותם ולסלק כל שארית מזון, הנלכדת בין הסמכים לשיניים, על מנת לצמצם את הסיכון להצטברות חיידקים ולמנוע התפתחות עששת. סמכים מתכתיים מצריכים הגעה לאורתודונט אחת לחודש-חודשיים.
גשר סמכים קרמי – מכונה גם גשר שקוף, ופועל בדיוק באותו אופן כמו גשר סמכים ממתכת. ההבדל העיקרי, הוא שהסמכים, החוטים והגומיות, צבעם כצבע השן או שהם שקופים, כך שהם פחות נראים לעין.
הסמכים הקרמיים חלקים יותר מסמכים מתכתיים, ובכך מפחיתים את מידת החיכוך עם השפתיים והחניכיים,עם זאת, הם עדינים יותר מסמכים ממתכת, ועלולים להישבר. הם אף עלולים להיות מוכתמים מצריכת שתיה קלה, קפה או תה וממזונות שיש בהם צבעי מאכל.
גשר שקוף – מורכב מסט קשתיות שקופות (אינויזליין), נשלפות המולבשות על השיניים. הקשתיות מפעילות לחץ עדין על השיניים שמזיז אותן באופן איטי למיקומן הרצוי, במהלך הטיפול. הקשתיות השקופות ניתנות להסרה, בניגוד להתקני היישור האחרים, כך שאפשר לשמור על היגיינת פה טובה. יחד עם זאת, היתרון בהסרת הקשתיות עלול להפוך גם לחיסרון, שכן הסרה שלא לצורך, אלא לצרכים של צחצוח שיניים ואכילה, עלולה לפגוע ביעילות הטיפול.
מטופלים שבוחרים בטיפול ליישור שיניים באמצעות קשתיות שקופות, צריכים להיות מודעים למחויבות לתהליך, ולמחויבות להרכיב את הקשתיות 22 שעות ביממה.
הקשתיות השקופות מצריכות פחות ביקורים אצל האורתודונט, מאשר בגשר סמכים קבוע, מכיוון שמטופל יכול להחליף את סט הקשתיות שבשימוש, לסט קשתיות חדש בעצמו, בהתאם לתוכנית הטיפול שהותוותה על ידי האורתודונט.
גשר נסתר (לינגואלי) – דומה מאוד ברכיביו לסמכים מתכתיים, אך במקום לחבר את הסמכים לקדמת שיני המטופל, האורתודנט מחבר אותם לחלק הפנימי של השיניים. באופן זה הסמכים כלל לא נראים לעין.
סמכים לינגואליים (לשוניים) עלולים לגרום לאי נוחות ולקשיים בדיבור, ונדרשת תקופת הסתגלות אליהם. כמו כן, סמכים אלה, כמו סמכים מתכתיים מצריכים שמירה על היגיינת פה טובה ויסודית, להסרת כל שארית מזון שעלולה להילכד בין הסמכים לשיניים.