כולנו יודעים שכדי ליישר שיניים יש צורך בהרכבת גשר סמכים או קשתיות שקופות על השיניים. אבל כשמדובר ביישור לסת, מיד עולה בליבנו החשש, שרק ניתוח יכול לפתור את הבעיה. החדשות הטובות הן, שבמקרים רבים ניתן ליישר את הלסת ללא צורך בניתוח, אלא באמצעות טכנולוגיות מתקדמות ובמכשור מיוחד.
הטכנולוגיות החדשניות בשילוב חומרי גלם איכותיים, המאפשרים לפתח התקנים פורצי דרך ליישור שיניים וליישור לסתות מסייעים לאורתודונטים לתכנן ולנהל את הטיפול באופן מדויק ומותאם אישית לכל מטופל, ללא צורך בניתוח. כמובן, שיש מצבים שלא יהיה מנוס מניתוח. רק אורתודונט, מומחה ביישור שיניים ולסתות, יוכל להמליץ על הטיפול הנכון ביותר בהתאם למצב הספציפי.
באלו מצבים אפשרי לבצע יישור לסת ללא ניתוח?
בייעוץ הראשוני אצל האורתודונט, הרופא ישקול כמה פרמטרים בטרם יקבל החלטה על סוג הטיפול ליישור הלסתות. בין הגורמים המובילים, השפעת מצב הלסת על מראה הפנים, לרבות פרופיל וסימטריה; גיל המטופל ופוטנציאל הגדילה שנותר; מידת היחס בין הלסת העליונה ללסת התחתונה והאם הבעיה היא מולדת או נרכשת, ומידת חומרתה. במקרים של אסימטריה משמעותית בפנים או חוסר התאמה קיצוני בין הלסתות, ייתכן שלא יהיה מנוס מניתוח של הלסתות. ההחלטה הסופית על הטיפול תתקבל על סמך צילומים שונים לפי דרישת האורתודונט.
המצבים השכיחים שבהם ניתן ליישר לסתות ללא ניתוח:
באופן עקרוני, המקרים המתאימים ליישור שיניים ללא ניתוח של הלסתות הם מצבים שבהם הפנים הם סימטריים למרות מנשך לא סימטרי, בילדים אשר עדיין נמצאים בתהליך צמיחה ולהם קיים פוטנציאל גדילה של הלסתות ועצמות הפנים, בקרב מטופלים עם פער/סטייה/חוסר סימטריה קלים בין הלסתות.
מקרה שכיח נוסף, בעיקר בילדים, הוא מצב שבו הא-סימטריה היא על רקע פונקציונלי. במצב זה המטופל נאלץ, עקב סיבות שונות שמקורן בשיניים או בלסתות, לסגור את הלסתות באופן לא סימטרי ולכן הפתרון טמון למעשה ביישור השיניים ללא צורך בניתוח. , .
מצבים נוספים יכולים להיות מתאימים לתיקון ללא ניתוח:
מנשך עובר אופקי מוגדל – כשהשיניים העליונות בולטות הרבה יותר מדיי מהשיניים התחתונות, ולכן בעת סגירת הפה קיים פער גדול בין הלסת העליונה לתחתונה;
מנשך עובר אופקי מוקטן/שלילי – מצב שבו השיניים התחתונות והלסת התחתונה בולטות מעל הלסת העליונה;
מנשך פתוח – כאשר השיניים העליונות והתחתונות אינן נוגעות זו בזו במצב שבו המטופל סוגר את השיניים "עד הסוף". מנשך פתוח יכול להתקיים בחלק הקדמי של הפה (בין השיניים החותכות), או בחלק האחורי, בין השיניים המלתעות/טוחנות;
מנשך הפוך/צולב – הוא מצב שבו השיניים העליונות "נושכות" בחלק הפנימי של השיניים התחתונות, במקום "לעטוף אותן" כפי שקורה במנשך תקין. זהו מצב שעלול לגרום לבעיות רבות, הן אסתטיות והן פונקציונליות;
לסתות צרות ביחס לגודל השיניים; לסת עליונה צרה ביחס ללסת התחתונה.
שיטות הטיפול ליישור לסת
כשמדובר בילדים, האורתודונט יכול לזהות כבר בגיל צעיר בעיות של מנשך ובעיות אורתודונטיות נוספות. בשלב זה, האורתודונט יכול להתחיל בטיפול מונע, ולכוון את צמיחת הלסת למיקום והכיוון הרצויים, ובכך למנוע טיפולים מורכבים בעתיד ואף למנוע צורך בניתוח של הלסתות. לא בכדי ממליצים כלל ארגוני האורתודונטיה בעולם, על בדיקה אורתודונטית ראשונית כבר בגיל שבע, מכיוון שזהו הגיל האידיאלי שבו ניתן לאתר פערים בין הלסתות ובמידת הצורך להשפיע על גדילה תקינה של הלסתות, ולמנוע התערבות כירורגית.
כשמדובר בבני נוער ובאנשים בוגרים, ניתן לטפל בבעיות מנשך, ללא צורך בניתוח, באמצעות התקני יישור מתקדמים, ובאמצעות התקנים נוספים.
קשתיות שקופות אינויזליין (Invisalign) – אלו הן קשתיות שקופות נשלפות, שיש להרכיבן על השיניים לפחות 22 שעות ביממה כדי לתקן בהדרגה את מיקום השיניים והמנשך. לעיתים יש צורך להוסיף לקשתיות גומיות אלסטיות המחוברות ל"כפתורים" בקשתיות אינויזליין בעזרתן ניתן לשנות את היחסים האופקיים של השיניים העליונות והתחתונות לצורך תיקון הסגר..
גשר סמכים, אף הוא יעיל במצבים שיש צורך להזיז את השיניים לצורך תיקון המנשך במיוחד במקרים שבהם היחס בין הלסת העליונה ללסת התחתונה אינו תקין, אך לא בגלל גודל הלסתות, אלא בשל נטייתן החוצה של השיניים העליונות. במצבים אלה ניתן לטפל באמצעות גשר סמכים או קשתיות, שיכולים לשנות את הטיית השיניים העליונות.
הגשר מורכב מסמכים המודבקים על השיניים, המחוברים באמצעות חוט ממתכת או מתכת מצופה בסיליקון המפעיל לחץ מבוקר על השיניים לאורך זמן, וגומיות המשמשות לחיבור בין החוטים לסמכים, ומאפשרות להעביר את הכוח המופעל על מן החוט אל כל שן. גשר יכול לתקן בעיות סגר קלות עד בינוניות.
מרחיבי לסת – אלו הם התקנים קבועים ממתכת או פלטות נשלפות שמטרתם להרחיב את הלסת העליונה. התקני המתכת מודבקים לשיניים האחוריות באופן שהם מכסים חלק מהחך. במרכז החך נמצא בורג או קפיץ שבאמצעותם מופעל הכח המאפשר להרחיב את הלסת. הפלטות הנשלפות ממלאות בעקרון את אותה הפונקציה של הרחבת הלסת, אלא שניתן להסירן לצורך ניקוי וצחצוח שיניים.
בכל בעיה אורתודונטית, חשוב להתייעץ עם אורתודונט מומחה כדי לקבל אבחון מדויק ולבחור את תוכנית הטיפול המתאימה ביותר לצרכים הספציפיים.