חריקת שיניים אצל ילדים

מה תרצו לדעת?

חריקת שיניים, או הידוק שיניים, ידועים בספרות המקצועית כברוקסיזם. נהוג להבחין בין חריקת שיניים ביום לבין חריקת שיניים בזמן שינה. חריקה או הידוק שיניים מתרחשים מעת לעת אצל רוב האנשים. חריקה מזדמנת מסוג זה, בדרך כלל אינה גורמת לנזק, אך כשהיא מתרחשת באופן קבוע, עלול להיגרם נזק לשיניים, ואף יכולים להיגרם נזקים בריאותיים נוספים.

חריקת שיניים אצל ילדים בשינה, היא תופעה מאוד שכיחה. לפעמים, התופעה תתרחש גם ביום. ההערכה הרווחת היא שילד חורק שיניים במהלך היום כאשר הוא מרגיש חרדה.
החדשות הטובות הן, שרוב הילדים יפסיקו בסופו של דבר לחרוק שיניים, בדרך כלל עם נשירת שיני החלב.

חריקת שיניים אצל ילדים - מאמר - דר עומר פלייסיג

מדוע ישנה חריקת שיניים אצל ילדים?

הגורמים לחריקת שיניים בקרב ילדים, לא תמיד ברורים, לרוב מייחסים אותם לשילוב בין גורמים פסיכולוגיים, היסטוריה משפחתית וגורמים סביבתיים. בין הגורמים הבולטים :

מצבי מתח ודחק –  מחקרים מצביעים על הקשר בין מתח בקרב ילדים לבין חריקת שיניים בשינה. נמצא, כי חריקת שיניים היא דרך להתמודדות עם הלחץ של שיעורי בית, לחץ  המטלות, הלחץ לעמוד בציפיות לקבל ציונים טובים, שינויים בשגרה, ואפילו ויכוח או מריבה עם חברים, יכולים לגרום ללחץ מספיק כדי לגרום לחריקת שיניים או הידוק לסתות.
חרדה – מחקרים נוספים מראים על קשר בין רמות חרדה וחריקת שיניים בשינה אצל ילדים. ילדים שהם חסרי מנוחה באופן טבעי ונוטים לדאגנות, פעוטות שחווים חרדת נטישה חמורה נוטים יותר לפתח חריקת שיניים בשינה.

גורמים רפואיים – חריקת שיניים מתרחשת יותר בקרב ילדים הסובלים משיתוק מוחין, ממיגרנות, או מהפרעות קשב וריכוז (ADHD). יחד עם זאת, עדיין לא ברור לחוקרים, אם חריקת שיניים נגרמת הפרעת ה ADHD כשלעצמה או כתוצאה מתרופות המרשם לתסמונת.

עישון פסיבי – הוא גורם סיכון נוסף להתפתחות חריקת שיניים בילדות. מחקרים מראים, כי אפילו חשיפה מתונה לעישון מגבירה את הסיכון לחריקת שיניים בקרב ילדים.

גם תינוקות ופעוטות חורקים שיניים

תינוק חורק שיניים בעיקר בשל בקיעת שיניים. במחקרים דווח על תינוקות בני שנה ומטה, שמרגיעים את אי הנוחות הקשורה בבקיעת שיניים, באמצעות חריקת שיניים.  תסמונת זו  במהלך הינקות בדרך כלל אינה גורמת לבעיות בריאותיות ארוכות טווח,  אך עלולה לגרום לתינוק להפסיק לינוק.
חריקת שיניים אצל ילד בן שלוש תבוא לידי ביטוי בתלונה על פה כואב, במיוחד במהלך אכילת ארוחות או לאחריהן.  

השפעות חריקת שיניים על בריאות הילד

חריקת שיניים יכולה לגרום לכאבי ראש, לכאבי אוזניים, לכאבים במפרקי הלסת, כאבים בשרירי הפנים, בשל הלחץ של הידוק הלסתות. כמו כן מתרחשת  שחיקה של אמייל השיניים, שבטווח הארוך עלולה להוביל לחשיפת השכבות הפנימיות של השיניים ולכאבי שיניים ורגישות כתוצאה מכך, לסדקים בשיניים ואף לגרום לשברים בשיניים. במקרים של חריקת שיניים כרונית קיים סיכון לפתח הפרעה במפרקי הלסת, ואף לקושי בלעיסה .

חריקת שיניים – תסמינים

ילדים רבים שחורקים שיניים לא יודעים שהם עושים זאת. לעתים קרובות, מי שמבחין בתופעה הם בני המשפחה.
התסמינים לחריקת שיניים הם: רעשי שחיקה ; תלונות של הילד על לסת כואבת או כאבים בפנים לאחר שינה, כאבי ראש, כאבים במפרקי הלסת, כאבים בלעיסה; שחיקה של אמייל השיניים; סדקים בשיניים; שברים בשיניים; תלונות של הילד על רגישות למזון ולמשקאות חמים או קרים.

חריקת שיניים אצל ילדים - מאמר מקצועי - דר עומר פלייסיג

חריקת שיניים – טיפול

הטיפול בחריקת שיניים משתנה מילד לילד בהתאם לסימפטומים ולגורמים הבסיסיים לתופעה. ילדים שלא סובלים מתסמינים מיוחדים, לא יזדקקו לטיפול; רוב הטיפולים נועדו להפחית את השחיקה וההידוק . לצורך כך, ימליץ האורתודונט על שימוש בסד לילה, שימנע נזק לשיניים, ימנע מגע של השיניים העליונות והתחתונות, ימנע הפעלת כוחות הידוק גדולים. אם חריקת השיניים מתפתחת על רקע רגשי-פסיכולוגי, הטיפול עשוי להתקיים במסגרת פעילות מרגיעה בבית, או בסיוע של מומחה.

בשלב ראשון ההורים יתמכו וירגיעו את הילד. ישוחחו אתו וינסו להגיע לשורש הבעיה והלחץ בו הוא נמצא; יקבעו שגרת שינה מרגיעה, לרבות מקלחת חמה, מוסיקה מרגיעה, הקראת סיפור שהילד אוהב.  בניית שגרת שינה יכולה לסייע לשינה בריאה ולעזור לילד להרגיש בטוח לפני השינה. לעיתים תרופות עשויות לעזור להפחית חריקת שיניים, אך יש צורך להתייעץ עם רופא לפני נטילת תרופה חדשה.

כשתסמיני שחיקת השיניים הם חמורים במיוחד, כמו רגישות מוגברת בפה,  כאבי לסת, כאבי ראש בבוקר או רעשי שחיקה במהלך הלילה , יש צורך להתייעץ עם רופא, ולהגיע לביקורות אצל רופא השיניים.

חריקת שיניים בשינה אצל מבוגרים

חריקת שיניים בשינה בקרב מבוגרים קשורה למגוון גורמים, ביניהם –  צריכת קפאין גבוהה, שימוש באלכוהול,  עישון  ושימוש בסמים קלים,  נטילת תרופות מרשם מסוימות,  היסטוריה משפחתית של חריקת שיניים,  מחלת פרקינסון, דמנציה , הפרעת ריפלוקס קיבתי-ושטי , אפילפסיה, ביעותי לילה והפרעות שינה.  
הטיפול המוצע הוא בהתאם לחומרת הבעיה, החל סדי לילה, דרך טכניקות להפחתת מתח,  כמו מדיטציה, פעילות גופנית וטיפול התנהגותי קוגניטיבי, וכלה בשינויים באורח החיים ונטילת תרופות להרפיית שרירים.

האם המאמר עזר לך להבין את הנושא?
חריקת שיניים אצל ילדים - דר עומר פלייסיג

יישור שיניים | אינויזליין | הלבנת שיניים | קוביות שקופות לשיניים | קיבוע בשיניים

לייעוץ התקשרו:

או השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

מרפאת שיניים ד"ר עומר פלייסיג

אורטודנט מומחה - דר עומר פלייסיג

מאמרים נוספים שיעניינו אותך לקרוא

צרו קשר ונחזור אליכם בהקדם
  • שדה זה מיועד למטרות אימות ויש להשאיר אותו ללא שינוי.

ד"ר עומר פלייסיג | אורתודונט מומחה ליישור שיניים

ד"ר עומר פלייסיג – אורתודונט מומחה ליישור שיניים.
הטיפולים במרפאת השיניים במודיעין נעשים תוך כדי שימוש בטכנולוגיות המתקדמות ביותר ומלווים על ידי צוות מרפאה מקצועי ומיומן לאורך כל הטיפול ולאחריו.
מבין טיפולי המרפאה, יישור שיניים לילדים, יישור שיניים למבוגרים, הלבנת שיניים, קיבועים קבועים ונשלפים כאשר שיטת הדגל היא יישור שיניים באמצעות הקשתיות השקופות של אינויזליין (Invisalign)
ד"ר עומר פלייסיג, חבר מן המניין באגודה האורתודונטית בישראל (IOS), חבר האיגוד האמריקאי לאורתודונטיה (AAO), חבר האיגוד האירופאי לאורתודנטיה (EOS) וחבר בפדרציה העולמית

© כל הזכויות שמורות  לדר' עומר פלייסיג