בדיוק כפי שאתם מקפידים לקחת את ילדכם לבדיקות שיניים אצל רופא שיניים, כך חשוב לבצע בדיקה אורתודונטית אצל אורתודונט, מומחה ליישור שיניים, כבר בגיל שבע. בדיקה בגיל צעיר יכולה לאתר בעיות התפתחותיות בשיניים ובלסתות ולמנוע טיפולים מורכבים בעתיד. בדומה לבדיקת שיניים, גם בדיקה אורתודונטית אינה כרוכה בכאב, והיא יכולה להעניק לילדכם חיוך בריא ויפה לשנים רבות.
בבדיקה אורתודונטית האורתודנט יכול לזהות בעיות של צפיפות שיניים, רווחים בין השיניים, מנשך לא תקין וכדו' ולהמליץ על טיפול מתאים.
מאיזה גיל אפשר לעשות גשר בשיניים – כל מה שצריך לדעת
גיל התחלת הטיפול ליישור שיניים משתנה בהתאם לצרכים האינדיבידואליים של כל ילד. הטיפול המתאים ייקבע על ידי אורתודנט, מומחה ליישור שיניים.
בבדיקה הראשונית, שתתבצע בגיל שבע, גיל שבו מתרחשת בקיעת השיניים הקבועות, יוכל האורתודונט לזהות בעיות פוטנציאליות. במידת הצורך, ימליץ האורתודונט על טיפול מוקדם (שלב א'), בעיקר לתיקון בעיות מבניות של הלסת. בגיל זה, עצם הלסת עדיין גדלה, והאורתודונט יכול לנצל את הצמיחה, כדי לכוון את הלסת למיקום הרצוי.
הטיפול הראשי (שלב ב') מתחיל בדרך כלל בגילי 13 – 21, כשרוב השיניים הקבועות כבר בקעו.
חשוב להבין, שכל מקרה הוא ייחודי ; התערבות מוקדמת יכולה למנוע בעיות חמורות בעתיד; הטיפול המתאים, והעיתוי שלו ייקבעו על ידי אורתודונט מוסמך.
הגיל המדויק לתחילת הטיפול תלוי בגורמים רבים, לרבות סוג הבעיה, חומרתה, והתפתחות הפה והלסתות של הילד.
סוגי גשרים ליישור שיניים
קיימים כמה סוגי גשרים ליישור שיניים, הפועלים על עיקרון של לחץ מתמיד, עדין ומבוקר על השיניים, במטרה להזיז אותן למיקום הרצוי.
גשר סמכים מתכתי – הגשר המסורתי, העשוי מסגרים ממתכת המודבקים לחלק החיצוני של השיניים. הסגרים מחוברים ביניהם באמצעות חוט דקיק וגומיות. הגומיות מוצעות במבחר צבעים שילדים אוהבים. החוט והגומיות מפעילים לחץ על השיניים ומזיזים אותן באופן הדרגתי למיקומן רצוי, בהתאם לתוכנית טיפול שתוכננה על ידי האורתודונט. גשר סמכים מצריך הגעה לאורתודונט בתדירות של אחת לחודש בערך.
גשר סמכים קרמי – מורכב מאותם אלמנטים המרכיבים את הגשר המתכתי, אלא שהוא עשוי מחומרים לבנים או שקופים, במטרה לאפשר טיפול שהוא פחות בולט ופחות נראה לעין. אופן הפעולה, זהה לפעולת גשר סמכים מסורתי ממתכת, ואף הוא דורש הגעה לאורתודונט בתדירות חודשית.
גשר לינגואלי (לשוני) – גשר נסתר. עשוי מסמכי מתכת, אלא שהסמכים מודבקים על חלקן הפנימי של השיניים, כך שלא ניתן להבחין בהם כלל. גשר זה, דורש אף הוא הגעה קבועה לאורתודונט.
גשר שקוף – קשתיות אינויזליין – הבשורה החדשנית בתחום הטיפולים ליישור שיניים. הגשר עשוי מסטים של קשתיות שקופות, שאף הן מפעילות לחץ עדין ומתמשך על השיניים, במטרה להזיזן באופן איטי והדרגתי למיקומן הרצוי. היתרונות של הקשתיות השקופות, שהן כמעט בלתי נראות, הן נשלפות ובכך מאפשרות להמשיך בהרגלי התזונה , וכן לצחצח שיניים באופן יסודי. בנוסף, המטופל יכול להחליף בעצמו את סט הקשתיות, אחת לשבוע-שבועיים , ובכך להפחית את הצורך בביקורים תכופים אצל האורתודונט. יחד עם זאת, נדרשת מחויבות של הרכבת הקשתיות 22 שעות ביממה, ללא הסרתן שלא לצורך.
איך תכינו את ילדכם לקראת הטיפול בגשר?
הרכבת גשר לשיניים יכולה להיות חוויה מרגשת ומאתגרת גם יחד. לכם, ההורים תפקיד חשוב בהצלחת התהליך.
הסבירו לילד על הצורך בטיפול והתהליך הצפוי בשפה המותאמת לגילו; שוחחו אתו על היתרונות ארוכי הטווח של הטיפול, כמו חיוך יפה ובריאות הפה; ענו על כל שאלותיו בשקיפות, והרגיעו את חששותיו; סייעו לו בשמירה על היגיינת הפה; היו קשובים לתלונותיו על כאב או אי נוחות והגיעו לאורתודונט במידת הצורך; הגיעו אתו לפגישות הקבועות אצל האורתודונט; עודד את הילד לאורך כל התהליך ותנו לו חיזוקים חיוביים על התמדתו בטיפול.
תמיכתכם והמעורבות שלכם כהורים היא קריטית להצלחת הטיפול. גישה חיובית ועידוד מתמיד יכולים לעשות את כל ההבדל בחוויית הטיפול של ילדכם ובתוצאותיו.
בחרו באורתודונט שיש לו גישה מותאמת לילדים
בחירת האורתודונט המתאים לטפל בילדיכם תשפיע משמעותית על חוויית הטיפול ועל תוצאותיו.
בראש וראשונה, חשוב לבחור באורתודונט שיש לו רישיון מומחה ליישור שיניים מטעם משרד הבריאות; בחרו באורתודונט שיש לו ניסיון רב בטיפול בילדים; בדקו אם יש לו הכשרות בתחום, וכן אם הוא חבר באגודות מקצועיות רלוונטיות; בחנו את יכולת ההכלה והסבלנות של האורתודונט, האם הוא קשוב לשאלות ולחששות, האם הוא מסוגל להסביר לילד את תהליך הטיפול בשפה ברורה ופשוטה. כל אלה יניבו מערכת יחסים של אמון בין הילד לבין האורתודונט, וישפיעו על הצלחת הטיפול.